PIATA IMOBILIARA DIN BUCURESTI COMPARATIV CU PIATA INTERNATIONALA

PIATA IMOBILIARA DIN BUCURESTI COMPARATIV CU PIATA INTERNATIONALA

PIATA IMOBILIARA DIN BUCURESTI COMPARATIV CU PIATA INTERNATIONALA

Scaderea numarului tranzactiilor este un fenomen inregistrat pe toate pietele imobiliare din lume. Restrictiile impuse pe perioada pandemiei sunt cam aceleasi in toate tarile, la fel si efectele acestora pentru piata imobiliara: vizionarile sunt exclusiv on-line, multe tranzactii se amana, personalul implicat in perfectarea tranzactiilor – notari, functionari bancari, etc. – au activitate redusa. Turbulentele pietelor de capital, ale burselor, incertitudinea locurilor de munca si teama fata de somaj sunt la ordinea zilei in S.U.A, Marea Britanie, Italia si cam in toata Europa.

Analistii economici si imobiliari sunt de acord ca aceasta criza are o dinamica diferita fata de criza economico-imobiliara din 2008. Atat Federal Reserve cat si Banca Angliei au redus la un minim istoric dobanzile pentru ipoteca imobiliara, pentru a incuraja tranzactiile imobiliare.

Peste tot in lume nu doar grijile referitoare la redresarea economica sunt identice dar si speranta unei scaderi a pretului locuintelor. Concluziile analizelor imobiliare pare sa infirme insa o scadere a preturilor mai mare de 1% pana la sfarsitul lui 2020.

In S.U.A la fel ca in Romania, cererea de locuinte este mult mai mare decat oferta, iar preturile locuintelor sunt cu 117% mai mari decat in 2006. Daca in 2006-2007 locuintele cu valoare de peste 300.000$ reprezentau 5% din total locuinte, astazi peste 50% au acesta valoare. Analistii americani se asteapta la o asezare mai corecta a preturilor, dar nu la o scadere mai mare de 10-13%.

In Marea Britanie – conform analizelor Zoopla si Hometrack – in prima saptamana din Aprilie tranzactiile imobiliare au fost in scadere, insa au urcat constant in saptamanile urmatoare. Centrul pentru Cercetare Economica si de Afaceri estimeaza o scadere de maxim 13% a pietei imobiliare pana la finelelui 2020, cauzata de scaderea numarului tranzactiilor si nu de scaderea preturilor.

In Italia domeniul imobiliar este stagnanat, ca intreaga economie. La sfarsitul lunii martie 2020 tranzactiile imobiliare au totalizat 9 miliarde de Euro comparativ cu 22 miliarde in primul trimestru al anului 2019, insa s-au anulat 20.000 de tranzactii (virus, carantina, lockdown). Conform Nomisma (firma italiana de consultant financiara) si publicatiei The Local, scaderea preturilor inregistrata in primul trimestru al anului 2020 a fost de 0,4% si se estimeaza o crestere a preturilor si a cererii pentrulocuintele noi. Dupa cele doua luni petrecute in casa, probabil multi italieni si-au redefinit importanta locuintei, cat de mult conteaza o camera in plus sau un balcon…sunt o investitie mai utila si mai comfortabila decat ultimul model de SUV.

La Bucuresti, pandemia a gasit piata imobiliara in crestere cu 14,7% comparativ cu anul trecut, conform ANCPI. Intentia de cumparare a fost in primul trimestru din 2020 cu 4,7% mai mare comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Eurostat ne arata ca in anul 2019 preturile pentru locuinte au crescut in medie cu 4,2% in tarile UE, in Romania cresterea exacta a fost de 4,7%.

Piata imobiliara din Romania este o piata matura, care si-a mentinut echilibrul in ultimii ani. Cererea de locuinte fiind mult mai mare decat oferta, necesarul louintelor fiind unul ridicat, este posibil ca si anul acesta preturile sa fie in crestere, continuand trendul primului trimestru din 2020:

+ 4,7% crestere pret Ianuarie-Martie 2020

+10,5% crestere pret in ultimele 12 luni

+ 46% crestere pret in ultimii 5 ani*

*conform imobiliare.ro

Cele mai mari cresteri de pret s-au inregistrat in zonele: Baneasa 12,9%, Iancului 11,6%, Vitanul Nou 9,9%, Dorobanti – Floreasca 8,9%, Giulesti 8%.

Zonele cu pret stagnant sunt: Aviatiei, Herastrau- Nordului, Kiseleff, Aviatorilor.

La nivel national, Bucurestiul a inregistrat de trei ori mai multe tranzactii decat orasele mari din tara (Timisoara, Cluj, Brasov, Constanta si Iasi), respectiv 30.000 urmat de Ilfov cu aproximativ 15.000. Au fost preferate apartamentele in detrimental terenurilor si al caselor. Pretul mediu al unui apartament in Bucuresti a fost in 2019 de 1.460 Euro pe metru patrat.

Daca doriti sa fiti la curent cu cele mai noi informatii din domeniul imobiliar, urmariti-ne pe Facebook sau accesati site-ul Agentiei Imobiliare MHT Advisers mht.ro

Suna

Compare