Certificat energetic

CERTIFICATUL ENERGETIC

Incepand cu anul 2013, legal nu mai putem vinde sau inchiria o locuinta sau o cladire fara ca proprietarul acesteia sa nu detina un certificat de performanta energetica.

Un certificat energetic se obtine pe baza documentelor puse la dispozitie de proprietar si a inspectiei locuintei, in urma careia se va stabili performanta energetica a cladirii. Certificatul de performanta energetica (certificatul energetic) stabileste 2 indici prinicipali: in primul rand, clasa energetica – de la A (clasa cea mai eficienta) si pana la G – apoi nota energetica – care se va situa intre 1 si 100, unde 100 este cea mai buna nota.

Acest document este intocmit si parafat de un auditor energetic atestat de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Poti gasi lista cu tuturor auditorilor energetici atestati pe site-ul MDRAP si pe site-ul Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri din Romania.

De ce documente ai nevoie pentru un certificat energetic?

  • Actul de proprietate al cladirii sau extrasul de carte funciara;
  • Fisa cadastrala sau releveul cladirii/apartamentului
  • Date privind caracteristicile echipamentelor de incalzire, conductelor de incalzire si apa calda menajera, contorizarea energiei termice si date despre peretii exteriori, ai terasei, acoperisului, etc.

De ce avem nevoie de certificat energetic?

Acest document iti trebuie pentru inscrierea rolului fiscal al cladirii (inclusiv a unei parti din cladire). Orice act de vanzare sau inchiriere care are loc fara existenta acestui certificat energetic este nul.

Avantajul major al acestui document este ca informeaza proprietarul sau chiriasul cu privire la cantitatea de energie consumata pe metrul patrat/an. Astfel, poti deduce costurile de intretinere ale cladirii pornind de la costul unitatii de energie (kWh).

Prin urmare, acest certificat energetic este o dovada a calitatii (eficientei) cladirii si ofera o imagine de ansamblu asupra costurilor de intretinere.

Preturile afente unui Certificat Energetic la colaboratorii MHT Advisers:

  • Garsoniera, Apartament cu 2 camere – 130 Lei
  • Apartament 3 sau 4 camere – 160 lei
  • Case/Vile – 230 lei * Pretul poate varia in functie de suprafata imobilului.

Compare

Suna