Negocierea proprietatii, cum si cand este momentul sa negociez

Negocierea proprietatii, cum si cand este momentul sa negociez

Negocierea proprietatii, cum si cand este momentul sa negociez

Pretul si negocierea sunt doua dintre cele mai importante aspecte atunci cand se efectueaza o tranzactie imobiliara, si de cele mai multe ori aduc stari de neliniste cumparatorilor.

Daca doriti sa minimizati stresul cand incepeti procesul pentru negocierea pretului viitoarei locuinte, trebuie sa fiti pregatiti cu informatii reale din piata imobiliara. De asemenea, trebuie sa tineti cont ca un agent imobiliar cu experienta, este tot timpul la curent cu toate informatiile din piata imobiliara, si va poate obtine proprietatea dorita la un pret corect, in favoarea dumneavoastra.

Negocierea este este un proces complex al carui scop final este realizarea unei ocazii de castig reciproc. Deoarece negocirea nu este potrivita pentru oricine, cei cu mai putina experienta nu incheie de fiecare data tranzactii avantajoase, si accepta extrem de usor compromisuri. Aceasta situatie se complica si mai tare cand este cazul achizitiei unei proprietati, deoarece suma investita este una mare.

In calitate de cumparatori, trebuie sa obtineti un pret corect pentru proprietatea dorita, iar multe persoane cred ca punctul principal al procesului de negociere este pretul locuintei, dar in realitate reprezinta doar o parte din oferta.

Ce trebuie sa faceti atunci cand va hotarati sa cumparati o locuinta?

Nu intrebati de ultimul pret la telefon sau la prima vizionare

In calitate de cumparatori nu este recomandat sa intrebati care este ultimul pret, atunci cand sunati pentru prima data vanzatorul sau dupa ce efectuati prima vizionare.

Orice vanzator va incerca sa obtina cel mai bun pret pentru proprietatea scoasa la vanzare. De aceea, multi dintre proprietarii care au locuinte de vanzare nici nu sunt dispusi sa negocieze pretul. O alternativa pentru a afla daca proprietatul este dispus sa negocieze, este sa ii spuneti ca ati vazut pretul afisat in anunt, dupa sa ii comunicati care este bugetul dumneavoastra si sa il intrebati daca este oportun sa stabiliti o vizionare. In cazul in care proprietatul este dispus sa programeze o vizionare dupa ce ia-ti comunicat bugetul disponibil, inseamna ca locuinta se incadreaza in bugetul dumneavoastra si se mai poate negocia din pretul cerut initial.

Daca dupa vizionare sunteti multumiti de locuinta si doriti sa o achizitionati, este recomandat sa faceti o oferta ferma cu justificari reale. O negociere de succes incepe cu studierea pietei si aflarea preturilor altor proprietati similare din zona aleasa.

Nu va aratati incantati inca de la inceput

Atunci cand mergeti la prima vizionare, chiar daca sunteti extrem de entuziasmati, nu il lasati pe vanzatorul proprietatii sa va poata vedea bucuria. In acest mod, dorinta dumneavoastra se va transforma intr-un avantaj pentru proprietar si va afla inca de la inceput ca sunteti dispusi sa cedeti pentru a obtine proprietate respectiva. De exemplu, daca sunteti din alta zona si ati gasit o locuinta de vanzare in Bucuresti pentru ca doriti sa va mutati aici, incearcati sa scoateti in evidenta efortul depus de dumneavoastra pentru ca ati venit sa vizionati proprietatea si implicit, pentru relocare.

Chiar daca va imaginati deja cum va arata locuinta dupa ce montati mobila, trebuie sa fiti fermi pe oferts si sa ii demonstrati proprietarului ca sunteti o persoana hotarata sa cumpere daca vi se ofera si un pret avantajos.

Incercati sa fiti realisti

Lasati proprietatul sa inteleaga faptul ca sunteti o persoana serioasa si inaintati o oferta de pret corecta. Toti cumparatorii doresc sa obtina un pret cat mai mic, dar daca oferiti un pret foarte scazut fata de pretul initial, proprietarul locuintei va fi dezamagit si in cele mai multe cazuri va refuza oferta. Daca doriti ca sansele pentru finaliza tranzactiei sa fie mult mai mari, este recomandat sa incepeti negocierea cat mai aproape posibil de pretul real al locuintei. Daca ati studiat foarte bine proprietatea inainte si ati ajuns la concluzia ca pretul de vanzare este foarte bun, atunci ofereti un pic mai putin fata de pretul cerut initial.

Incercati sa aflati motivul vanzarii proprietatii

Teama de a pierde proprietatea mult dorita poate sa fie un factor motivant puternic, dar nu trebuie sa o lasati sa va influenteze si sa depasiti bugetul alocat initial. Daca aveti posibilitatea, incercati sa aflati de ce a fost scoasa proprietatea la vanzare si daca este posibil folositi aceste motive pentru negociere in avantajul dumneavoastra.

Demonstrati ca sunteti flexibili

O tactica ideala procesului de negocierie este sa aratati ca sunteti flexibili. Este inutil sa incepeti cu ideea ca veti gasi locuinta perfecta din toate punctele de vedere. Asa ca, decat sa fiti fermi in negocierea pretului de achizitie, incearcati sa fiti deschisi si sa acceptati si anumite compromisuri. Localizarea, suprafata sau pretul proprietatii pot suferi schimbari care sa nu va influenteze in mod insemnat decizia finala. O sa fiti cu un pas mai aproape de finalizarea tranzactiei  imobiliare daca sunteti destul de flexibili in procesul de negociere.

Finalizati tranzactia daca sunteti multumiti

Daca totul decurge bine si sunteti siguri ca ati gasit locuinta potrivita nevoilor dumneavoastra la un pret corect, este recomandat sa finalizati achizitia in cel mai scurt timp posibil. Unii dintre cumparatorii, chiar daca sunt foarte multumiti de pretul negociat, sunt de parere ca daca mai lasa vanzatorul inca cateva zile fara sa ofera un raspuns concret, vor primi o reducere de pret si mai mare. De asemenea, nu trebuie sa uitati ca pe piata exista si alti potentiali cumparatori care poate asteapta sa cumpere aceeasi proprietate.

Provocarea de a gasi locuinta mult visata la un pret foarte bun este una uriasa. Ca posibili cumparatori, este recomandat sa cercetati foarte bine piata imobiliara si sa incepeti procesul de negociere atunci cand sunteti siguri de proprietatea aleasa si ca veti reusi in final sa incheiati o tranzactie foarte buna.

Daca credeti ca nu va pricepeti foarte bine in acest proces de negociare sau nu aveti timpul necesar, agentia imobiliara MHT Advisers va sta la dispozitie si va poate ajuta sa incheiati o tranzactie imobiliara la pretul corect.

Daca doriti sa fiti la curent cu cele mai noi informatii publicate de Agentia Imobiliara MHT Advisers, urmariti-ne pe Facebook sau accesati site-ul nostru mht.ro

MHT Advisers – Agentie Imobiliara Bucuresti Sector 3

Suna

Compare