La apartament sau la casa? Care sunt costurile reale?

La apartament sau la casa? Care sunt costurile reale?

La apartament sau la casa? Care sunt costurile reale?

Daca sunteti hotarati sa achizitionati o locuinta, probabil ca v-ati pus intrebarea „Ar trebui sa cumpar un apartament sau o casa?”

Alegerea intre o casa sau un apartament este o decizie importanta si una care are numeroase avantaje si dezavantaje in fiecare sens.

Este mai bine sa locuiesti intr-o casa sau intr-un apartament?

Decizia de a locui intr-o casa sau intr-un apartament este in mare masura in fuctie de preferintele personale, insa exista cateva aspecte comune pe care doriti sa le examinati pentru a va usura decizia.

Care sunt avantajele unei case?

 1. Libertate deplina cand vine vorba de constructia casei, amenajari, reparatii, modificari si extindere

Atunci cand alegeti sa va construiti o casa, aveti beneficiul sa o construiti exact cum va doriti, iar daca alegeti sa cumparati o casa la cheie aveti posibilitatea sa o amenajati si sa o modificati dupa bunul plac, si daca aveti spatiu suficient la mansarda sau in curte, casa se poate extinde cand aveti nevoie de mai mult spatiu.

Pe langa aceste avantaje, la o casa se pot folosi anexele pentru a depozita lucruri diverse, iar spatiul de locuit devine mult mai bine organizat.

 1. Nu aveti vecini cu pereti comuni

Chiar daca o sa aveti vecini de curte, nu o sa mai aveti vecini cu care sa impartiti pereti comuni si pe care sa ii auziti in fiecare zi. In plus, aveti libertatea sa faceti ce vreti la orice ora fara sa deranjati pe nimeni, mai ales daca faceti lucrari de modernizare, dati cu aspiratorul, folositi masina de spalat, sau aveti copii care alearga tot timpul prin casa.

O casa la curte fata de un apartament la bloc va ofera mai multa liniste si mai multa intimitate pentru toata familia dumneavoastra.

 1. Curtea este unul dintre cele mai mari avantaje

Majoritatea caselor au si o curte pe care o puteti amenaja exact cum doriti, aveti libertatea sa practicati activitati de gradinarit, sa cresteti legume, sa faceti gratar, sa amenajati un loc de joaca pentru copii, sa construiti o piscina, sau pur si simplu sa va relaxati impreuna cu familia fara a fi deranjati de nimeni.

 1. Casele au o suprafata mai mare

Marea majoritate a caselor au mai multi metri patrati, camere mai spatioase fata de apartamente, vin la pachet cu o curte si cu mai multe locuri de parcare.

Dar care sunt principalele dezavantaje ale unei case?

 1. Costuri de intretinere mai mari fata de apartament

Deoarece suprafa unei case este mai mare, intretinerea ei este mai costisitoare atat in perioada verii, cat si in perioada iernii. In sezonul calduros aveti mai mult spatiu de racit, iar in sezonul rece aveti mai mult spatiu de incalzit. Daca casa este dotata cu o piscina sau cu o gradina si aici o sa apara costuri suplimentare pentru intretinere.

 1. Cheltuieli suplimentare ocazionale

La bloc daca se strica ceva ce nu tine de interiorul apartamentului costurile se impart la toti vecinii si administratorul se ocupa de tot, in schimb la casa toate costurile sunt suportate de proprietar. De la acoperis, tevi, hidrofor, fosa septica (daca casa nu este bransata la canalizare) pana la tencuiala sau o reparatie la gard, mereu apar mici probleme care necesita un cost suplimentar.

 1. Costuri mai mai pentru transport

In foarte multe cazuri, casele sunt construite la marginea oraselor, in cartiere noi care sunt mai putin dezvoltate si care sunt departe de parcuri, magazine, piete sau birouri. Cu cat pierdeti mai mult timp in trafic sa ajungeti de la casa la locul de munca, magazine, parcuri sau in orice alt loc unde aveti nevoie sa ajungeti frecvent, cu atat totul devine complicat si costurile pentru transport sunt mult mai mari fata daca ati locui la bloc in interiorul orasului.

 1. Pret de achizitie Vs Locatie

In majoritatea cazurilor, un apartament situat intr-o zona buna a orasului, care va scuteste de costuri suplimentare cu transportul, este cam la acelasi pret cu o casa situata la marginea orasului unde nu ai toate utilitatile, esti departe de centrele comerciale, de gradinite, scoli sau de eventualele locuri de munca.

In schimb o casa situata intr-o zona buna a orasului este mult mai scumpa fata de un apartament intr-o zona asemanatoare.

 

Care sunt principalele avantaje ale unui apartament?

 1. Costuri mai mici pe termen lung

Costurile cu utilitatile sunt mai mici cand locuiesti intr-un apartament, iar cheltuielile de intretinere ale blocului se impart la toti vecinii.

 1. Mai usor de intretinut

Deoarece majoritatea apartamentelor nu au o curte proprie si au o suprafata mai mica fata de case, sunt mai usor si mai ieftin de intretinut.

 1. Costuri mai mici pentru transport

In cazul apartamentelor situate in interiorul orasului, centrele comerciale, scolile, gradinitele, parcurile si alte zone de interes importante sunt mult mai aproape decat in cazul cartierelor de case, iar costurile pentru transport sunt mai mici.

 1. Siguranta

Un alt avantaj care este important pentru multi cumparatori este siguranta, iar la acest capitol blocurile stau mai bine. Cei care se ocupa cu spargeri de locuinte vor fi mai putin tentati sa sparga o lucuinta intr-un bloc unde locuiesc mai multi oameni. In plus, multe blocuri sunt supravegheate video, au interfon, sau poate chiar paznic, iar costurile pentru aceste servicii sunt suportate de toti locatarii.

Care sunt principalele dezavantaje ale unui apartament?

 1. Vecini galagiosi

Pentru ca la bloc sunteti inconjurati de multi vecini, este inevitabil sa nu fiti deranjati de zgomotul produs de ei, sau chiar dumneavoastra sa ii deranjati pe ei. Acesta este un stres in plus in viata de zi cu zi, deorece sunteti nevoiti sa aveti tot timpul grija sa respectati orele de liniste si sa nu faceti galagie in orele interzise, chiar daca vreti sa dati o mica petrecere, sa folositi masina de spalat, aspiratorul sau sa faceti lucrari de renovare.

 1. Lipsa spatiului pentru depozitare

Chiar daca in general majoritatea apartamentelor sunt mai bine optimizate, ai mai putin spatiu pentru depozitare la dispozitie decat intr-o casa.

 1. Lipsa locului de parcare

In special in orasele mari, daca va cumparati un apartament fara loc de parcare este o adevarata provocare, mai ales seara cand va intoarceti de la serviciu obosit si cautati minute in sir un loc. In schimb o casa va scuteste de aceasta grija suplimentara, pentru ca puteti avea loc de parcare in curte sau in fata portii.

 1. Imposibilitatea de extindere

Spatiul pe care il ai in apartament este cel cu care trebuie sa te descurci. Chiar daca se mai pot face anumite modificari cu inchiderea balconului si cu inlaturarea unor pereti interiori, nu mai aveti posibilitatea sa construiti camere noi.

Daca stam sa ne gandim la avantajele fiecarui tip de locuinta in parte, in primul rand majoritatea apartamentelor sunt accesibile din punct de vedere financiar, fie ca vorbim de costul de achizitie, fie ca vorbim de costul pentru intretinere. In al doilea rand, de obicei si locatia unui apartament este mai buna decat locatia unei case la curte, dar casa are ca principal avantaj confortul oferit, in primul rand din punct de vedere al suprafetei utile si al curtii.

Daca va ganditi la o astfel de investitie, este recomand sa puneti in balanta toate avantajele si dezavantajele, sa va decideti ce anumite vi se potriveste cu adevarat, iar daca aveti nevoie de sfatul unor specialisti in tranzactii imobiliare, Agentia Imobiliara MHT Advisers va sta la dispozitie.

Daca doriti sa fiti la curent cu cele mai noi informatii publicate de Agentia Imobiliara MHT Advisers, urmariti-ne pe Facebook sau accesati site-ul nostru mht.ro

MHT Advisers – Agentie Imobiliara Bucuresti Sector 3

Suna

Compare