DE CE SA ANGAJEZI UN AGENT DE REPREZENTARE EXCLUSIVA

DE CE SA ANGAJEZI UN AGENT DE REPREZENTARE EXCLUSIVA

Intr-o tranzactie imobiliara vanzatorul si cumparatorul sunt pe pozitii opuse. Ceea ce unul incearca sa obtina este de multe ori diametral opus cu ce doreste celalalt sa se intample. Vanzatorul doreste sa obtina un pret cat mai mare iar cumparatorul ar plati mai nimic. Ce au in comun cei doi este acelasi tel – tranzactionarea proprietatii. Desi au motive diferite, ambele parti pot beneficia enorm daca contracteaza un agent de Reprezentare Exclusiva care sa ii asiste pe durata acestui proces.

  1. Este vorba despre bani

Te gandesti sa-ti vinzi singur proprietatea, la cel mai mare pret desigur si nu vrei sa platesti nici un comision. Un studiu la nivel European publicat in 2018 arata ca proprietatile vandute astfel au avut un pret cu 30% mai mic decat cele listate de catre  agentii de Reprezentare Exclusiva.

  1. Atentia la detalii

Un contract de vanzare cumparare are in medie X pagini dar de multe ori se intampla sa depaseasca 10 pagini. Cei mai multi oameni nu cunosc terminologia documentelor imobiliare, dar cu toate acestea trebuie sa inteleaga clar si concis ce isi asuma, indiferent ca vand sau cumpara o proprietate. Agentul imobiliar este familiarizat cu termenii si cu birocratia implicate in tranzactiile imobiliare. Daca inca te mai gandesti sa faci economie la bani, gandeste-te ca unele greseli sau omisiuni din aceste documente te pot costa cat comisionul pe care nu doreai sa-l platesti, uneori chiar mai mult. Un exemplu: cumparatorul – care asteapta aprobarea unui credit- te-a pus sa semnezi un pre-contract prin care te obligi sa nu vinzi proprietatea timp de 6 luni. Pre-contractul nu are nici o clauza prin care sa poti vinde unui alt cumparator daca creditul primului nu este aprobat in 30-45 zile.

Un agent de Reprezentare Exclusiva va revizui toate documentele inainte de semnarea lor. Indiferent ca vinzi sau cumperi o proprietate, agentul de Reprezentare Exclusiva este custodele intereselor tale.

  1. Stie exact ce sa caute

Cumparatorii stiu destul de clar ce proprietate vor, cate camere, cu sau fara garaj si multe alte cerinte care trebuie incluse sau eliminate. Probabil te simti increzator sa cauti singur proprietati daca ai o lista atat de clara. Insa agentul de Reprezentare Exclusiva va verifica detalii la care nici nu te gandesti in prima faza: sistemul de incalzire (functionalitate, vechime, garantii, etc), sistemul de alimentare cu apa si de scurgere, starea acoperisului, igrasie (ascunsa), gandaci sau alte vietati. Un agent stie exact cum sa caute astfel de indicii si cum sa  abordeze prezenta lor, in cel mai eficient mod.

  1. Agentul de Reprezentare Exclusiva are abilitati de negociere foarte bune

Daca nu esti avocat, mediator, reprezentant de sindicat sau agent de Reprezentare Exclusiva se prea poate sa nu fii un rechin al negocierii. In cazul ultimului, este job-ul lui sa obtina cel mai bun pret al pietei pentru tine – altfel nu isi incaseaza comisionul.

Agentii de Reprezentare Exclusiva sunt experimentati in tot felul de negocieri. Stiu ce tehnici functioneaza si cand. Si, cel mai important, nu au nici o implicare emotionala care le-ar putea incetosa gandirea pe durata negocierii. Tu, pe de alta parte, ai putea oferi 10.000 de Euro in plus pentu casa visurilor tale, fara sa realizezi ca nu era necesar deoarece aveai anumite avantaje in negociere.

Concluzie: Henry Ford spunea ca: dovedesti ca esti mai destept decat oponentul tau atunci cand angajezi oameni cu mai multa experienta decat tine. Trucul este sa recunosti cand ai nevoie de ajutor sisa gasesti persoana potrivita sa te ajute.

 

MHT Advisers – Agentie Imobiliara Sector 3 Bucuresti

Suna

Compare