De cate tipuri este extrasul de carte funciara si cum il obtii?

De cate tipuri este extrasul de carte funciara si cum il obtii?

De cate tipuri este extrasul de carte funciara si cum il obtii?

Cartea funciara are rolul de a oferi toate informatiile referitoare la situatia juridica a unui imobil, si este un document oficial care cuprinde urmatoarele: numele proprietarului persoana juridica sau fizica, existenta precontractelor, ipoteci, suprafata, vecinatitile, drepturile de uzufruct, si multe alte informatii.

In extrasul cartii funciare regasim informatii oficiale din cartea funciara, iar in functie de scopul pentru care este eliberat, el poate fi de trei tipuri: pentru informare, in extenso si pentru autentificare.

In toate unitatile administrativ teritoriale gasim registrul de carte funciara. Deoarece este un document public, toate persoanale fizice sau juridice pot merge la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara si pot solicita informatii despre un teren sau un imobil.

Extrasul cartii funciare este necesar in mai multe situatii, cum ar putea fi: vanzarea, creditarea, inregistrarea ori dovada solvabilitatii. Acest document mai poate fi utilizat si la inchirierea sau la instalarea utilitatilor de energie electrica, apa, gaze.

1. Extrasul pentru informare

Acest model de extras nu are valoare juridica, poate fi cerut de toate persoanele, are doar caracter informativ si nu poate fi utilizat la incheierea unei tranzactii imobiliare. In acest extras pentru informare regasim datele actuale referitoare la:

• Descrierea imobilului: informatii tehnice, suprafata, numarul de incaperi, categoriile de folosinta dependintele sau cotele partilor comune, cotele de teren care revin imobilului, numarul cadastral, etc.
• Proprietari si acte: date generale, numele proprietarilor, actul in baza caruia s-a facut inscrierea dreptului de proprietate, relatiile dintre proprietari, stramutarile proprietatii, etc.
• Situatia juridica a imobilului: date cu privire la posibile procese, ipoteci, drepturi de servitute, promisiuni de vanzare cumparare, procese pe rol, etc.

2. Extrasul in extenso

In acest tip de extras de carte funciara regasim toate detaliile si informatiile prezentate si in extrasul pentru informare, dar la acesta avem in plus intreg istoricul proprietatii de la constituirea cartii funciare si pana in prezent, detalii despre fostii proprietari si alte informatii importante care au fost trecute in cartea funciara.

La fel ca si extrasul informativ, extrasul in extenso nu are valoare juridica, si are doar caracter informativ, dar in schimb poate fi folosit pentru un dosar de credit, sau pentru folosirea proprietatii drept garantie bancara. Acest tip de extras mai poate sa fie folosit si pentru eliberarea unor acte personale, pentru stabilirea succesiunii sau pentru alte situatii stabilite de lege.

3. Extrasul pentru autentificare

Este singurul tip de extras care poate sa fie folosit la o tranzactie imobiliara si poate fi solicitat doar de notarii publici, in numele titularilor, cu o cerere scrisa care contine semnatura si sigiliul unic al notarului.

In situatia in care o proprietate este supusa unei proceduri de vanzare-cumparare, notarul solicita documentele, iar cartea funciara a proprietatii este blocata pana la finalizarea tranzactiei, si nicio alta persoana nu mai poate solicita informatii despre imobil sau teren. Aceasta procedura se realizeaza pentru a evita eventualele fraude si are ca scop principal protejarea tranzactiei si ofera garantia ca exista doar un singur cumparator.

Perioada de valabilitate petru acest tip de extras este de 10 zile de la momentul eliberarii si este singurul act care poate face dovada faptului ca un imobil sau un teren isi schimba proprietarul.

Cum se obtine extrasul de carte funciara si cat costa?

Este important sa mentionam ca extrasul de autentificare poate sa fie cerut doar de notar, in schimb extrasele de informare si extrasele in extenso pot fi solicitate de orice persoana, fara a justifica motivele pentru care sunt cerute, deoarece in baza lor nu se pot face tranzactii imobiliare de vanzare-cumparare. Extrasele de informare si extrasele in extenso pot sa fie folisite pentru alte scopuri, si ele nu aduc niciun fel de modificare a calitatii proprietarilor mentionati in registrele cartii funciare.

Preturile pentru extrasele de carte funciara:

• 20 lei de exemplar pentru extrasul de informare;
• 5 lei de pagina pentru extrasul in extenso;
• 40 lei de exemplar pentru extrasul de autentificare.

Se pot aplica taxe de urgenta, care pot varia intre 100 si 200 de lei.

Cererile pentru extrasele de carte funciara se pot face la Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara, la unitatile administrativ teritoriale din care faceti parte, dar si online pe site-ul ancpi.ro

Termenul pentru eliberarea unui extras de carte funciara este de 2 zile lucratoare, pe langa ziua in care cererea a fost depusa.

Daca doriti sa fiti la curent cu cele mai noi informatii din domeniul imobiliar, urmariti-ne pe Facebook sau accesati site-ul Agentiei Imobiliare MHT Advisers mht.ro

Suna

Compare