CUM SA FACI ECONOMIE LA GAZE

CUM SA FACI ECONOMIE LA GAZE

Dintre cheltuielile lunare de intretinere, factura de gaze este cea mai costisitoare, crescand semnificativ in lunile de iarna. Un client casnic consumă, într-un an, circa 1.200-1.500 de metri cubi de gaz, din care aproximativ 300 de metri cubi lunar în perioada rece. Iata cateva recomandări pentru economisirea energiei  prin utilizarea eficienta a gazelor naturale, astfel incat sa aveti confort termic sporit al locuinţei reducand in acelasi timp facturile lunare.

Factura la gaz nu masoara volumul de gaz consumat, ci energia produsa de arderea gazelor. De aceea este important sa stii cum poti face economie la gaze fara sa renunti la comfort.

 1.  Izolati imbinarile ferestrelor. Transferul de caldura dintre interior si exterior se face prin intermediul geamurilor. Daca geamurile nu sunt inchise cum trebuie, sau au defectiuni, acest lucru conduce la pierderi de caldura destul de mari care vor influenta temperatura generala a camerei. Ai grija ca imbinarile ferestrelor sa fie bine izolate, in special daca este vorba de ferestre mai vechi, cu rame de lemn. Izolati imbinarile ferestrelor cu garnituri de etansare autoadezive (tip purfix). In cazul ferestrelor cu tamplarie de lemn si sticla simpla, pierderile de caldura prin spatiile neizolate pot reprezenta mai mult de 30% din totalul pierderilor de caldura în sezonul rece.

Nici termopanele nu sunt o exceptie de la regula izolarii. Desi acestea nu permit un transfer la fel de mare de caldura intre mediul interior si cel exterior, uneori se pot defecta, sa nu se mai inchida bine, sticla sa isi piarda din proprietati etc. De aceea, este important sa iei in considerare achizitionarea unor termopane de calitate, care sa asigure o buna izolare termica.

 1. Reglati temperatura din locuinţa în funcţie de confortul dorit luând în considerare că peste temperatura de 19 °C, fiecare grad în plus poate să însemne o creştere a consumului de gaze naturale cu circa 8%.   Reducand temperatura cu 1 grad nu se va simti la nivelul comfortului dar va micsora semnificativ costul facturii la sfarsitul lunii. Temperatura optima intr-o casa este de aproximativ 20 de grade Celsius, suficient cat sa iti asigure confortul de zi cu zi.Dacă plecati mai mult de cateva zile din oras, nu este indicata oprirea totala a agentului termic, ci lasat termostatul la nivelurile inferioare. Casa trebuie sa ramana incalzita putin, in caz contrar, daca este inghetata fiind nevoie de mai mult agent termic pentru a o reancalzi decat tot ce s-a economisit.
 2. Deschideti larg ferestrele pe perioade scurte de timp astfel incat spatiile sa se aeriseasca si sa se incalzească mai repede. Pierderile de caldura sunt mai mari daca lasati ferestrele intredeschise pe perioade lungi de timp.  Explicatia este simpla: daca ai ferestrele larg deschise, timpul de aerisire al camerei va fi considerabil mai scurt decat atunci cand ferestrele sunt rabatate. Poti chiar sa opresti centrala sau sa inchizi  caloriferele cat timp aerisesti.
 3. Izolati conductele de agent termic mai ales cele care traverseaza spatii neincalzite (holuri, subsoluri, garaje, magazii), pentru a minimiza pierderile de caldura. Un material izolant cu o grosime de 10 mm poate reduce consumul individual de gaz cu 45%.
 4. Asigurati-va ca radiatoarele nu sunt acoperite de perdele sau alte obiecte, pentru a nu ingreuna schimbul de caldura, aerisiti si caloriferele de cate ori este cazul.
 5. Setati din centrala termica o temperatura mai scazuta a apei calde astfel încat sa nu necesite combinarea cu apa rece. Trebuie mentionat ca la o centrala de apartament care prepara atat agent termic cat şi apa calda menajera, consumul de gaze naturale este maxim în momentul cand se prepara apa calda.
 6. Folositi un termostat de ambiantă care comanda functionarea centralei tinand cont de temperatura setata în camera in care se monteaza si care determina o reducere cu pana la 25% a costurilor de incalzire. Temperatura din casa nu este necesar sa fie constanta pe toata perioada zilei. De exemplu, daca sunteti la serviciu mai bine de jumatate de zi, puteti programa termostatul ca in acel interval sa reduca temperatura din casa, sa spunem de la 22 grade la 19.

Pe timpul noptii puteti seta termostatul la o temperatura mai scazuta. Este dovedit ca tindem sa ne odihnim mai bine daca nu este prea cald in dormitor, asadar o temperatura de 19 – 20 grade Celsius este perfecta.  Folosirea unui termostat de ambianta poate reduce costurile de incalzire cu pana la 25%.Preferabil este ca termostatul de ambianta sa nu fie montat in apropierea ferestrelor sau pe peretele care are contact direct cu mediul exterior. Cea mai buna pozitionare este intr-o camera precum living-ul sau dormitorul, pe un perete interior.

 1. Montaţi robinete cu cap termostatat pe calorifere pentru a controla debitul agentului termic din radiator în fiecare cameră.    Temperatura din casa nu trebuie sa fie neaparat aceeasi in fiecare camera. Sunt camere care se incalzesc mai usor sau care nu sunt la fel de frecventate precum celelalte. De aceea, este ideal sa ai robinete cu cap termostat pe calorifere. In acest fel, poti seta cata caldura sa emane caloriferul astfel incat fiecare incapere sa ajunga la o temperatura optima.
 2. Izolaţi termic pereţii, acoperişul şi ferestrele pentru a reduce cu până la 50% costurile de încălzire.
 3. Asiguraţi-vă de funcţionarea optimă a aparatelor consumatoare de gaz. Solicitaţi sprijinul instalatorilor autorizaţi pentru reglarea arzătoarelor, verificarea filtrelor de apă şi a depunerilor de calcar pe conducte, astfel încât să evitaţi consumul excesiv de gaze naturale.   NU “ARDE GAZUL DEGEABA” ATUNCI CAND GATESTI.
 • Foloseste cu incredere oalele sub presiune
 • Daca fierbi ceva, asigura-te ca nu pui mai multa apa decat este necesar.
 • Acopera tigaia/ cratita cu un capac ori de cate ori este nevoie. Astfel, mancarea se va face mult mai repede si vei evita sa se piarda caldura inutil.
 • Foloseste arzatoarele potrivite. Daca folosesti o oala sau o cratita mica, nu are rost sa aprinzi cel mai mare arzator.
 1. În măsura posibilităţilor, înlocuiţi centrala veche neperformantă sau sobele cu o centrală termică modernă: ori cu tiraj forţat şi cameră etanşă de ardere (randament de aproximativ 90%) sau cu o centrală termică în condensaţie (randament de aproximativ 96%), pentru a obţine o economie de energie de până la 20% sau chiar mai mult.

Centralele în condensare sunt mai scumpe, dar consumă mai puţin.Instalarea unui astfel de sistem de încălzire poate aduce o economie de până la 35% la consumul de gaz.  La fel, radiatoarele nu trebuie mascate de obiecte de mobilier, iar dacă nu încălzesc uniform trebuie aerisite la fiecare început de sezon rece şi este preferabil să fie dotate cu robinete termostatate, pentru un control al temperaturii în fiecare cameră şi evitarea pierderilor.

Un alt aspect important este  faptul că atmosfera plăcută dintr-o încăpere nu este asigurată doar de temperatură, ci şi de umiditatea aerului. Astfel, cu cât aerul este mai uscat, cu atât senzaţia de răcoare dintr-o încăpere este mai pregnantă.

Agentie Imobiliara Bucuresti Sector 3 MHT Advisers

Suna

Compare