CAPCANE (POTENTIALE) LA CASA NOUA

CAPCANE (POTENTIALE) LA CASA NOUA

Dupa indelungi cautari, concesii si discutii cu bancile, ti-ai cumparat locuinta visurilor tale. Felicitari! Acum, te gandesti doar la amenajare si eventual recompartimentare sa fie chiar ca in visurile tale si stabilesti data mutarii.

Intre amenajare si mutare ai sarit o etapa, cea a verificarilor – verificarea instalatiei electrice, de apa (sanitara), de gaz. Cu exceptia ultimei, instalatia electrica si cea de apa sunt lucrari “ingropate” – daca se sparge / infunda o teava aflata in perete sau se “arde” un segment al instalatiei electrice, reparatia lor inseamna pereti daramati partial, reparatii, zugravit. Nu vrei sa ti se intample nimic din toate acestea la 2-3 luni dupa ce te-ai instalat in noua locuinta. Desi implica costuri in plus, aceste verificari si schimbarile aferente sunt importante atat pentru comfortul dar si pentru linistea ta ulterioara.

INSTALATIA ELECTRICA

Stabileste exact toti consumatorii din sistemul electric de care ai nevoie in prezent si eventual creaza o rezerva pentru alte aparate pe care le-ai putea adauga pe viitor. Aparatele de aer conditionat, masini de spalat, cuptoare sau plite electrice, consumatorii de electricitate folositi în aproape toate locuintele s-au înmultit. Evident, instalatiile electrice din blocurile vechi mai ales, nu mai corespund cerintelor actuale. Gradul de protectie al acestora este scazut, iar materialele folosite in trecut nu mai sunt suficiente pentru o bună functionare a consumatorilor electrici.

Cere mai multe opinii si oferte de pret de la specialist, s-ar putea sa nu fie nevoie sa schimbi toata instalatia. Poti opta doar pentru actualizarea instalatiei vechi. Important: acest tip de lucrări presupun un nivel de zgomot care afectează în mod direct vecinii apartamentului. Trebuie respectat programul de liniste impus de lege, iar lucrarile trebuie realizate intr-un timp cat mai scurt.

In privinta costurilor, nici o instalatie electrica nu va avea acelasi cost, pentru ca fiecare dintre noi avem probabil nevoi si cerinte diferite. Costul schimbarii instalatiei electrice depinde foarte mult de complexitatea proiectului, de ce cabluri vor fi folosite, cati consumatori o sa fie pe instalatie etc.

      Ce risti folosind o instalatie mai veche de 20 de ani?

In cel mai fericit caz, o instalatie electrica veche poate sa afecteze consumul de curent. Vei plati mai mult decat ar trebui pentru factura la energie electrica. De ce? Pentru ca vechile instalatii erau realizate sa suporte un consum care la vremea aceea era considerat mare, dar care acum poate fi considerat infim.

In prezent, folosim electrocasnice pentru aproape orice activitate din bucatarie care inlocuieste munca manuala, masini de spalat vase, cuptoare electrice, aer conditionat in fiecare camera, etc.

In cel mai rau caz, instalatia veche poate provoca un incendiu cu pagube materiale serioase, ca sa nu mai vorbim de riscul de ranire sau chiar deces pentru cei care locuiesc in apartamentul sau casa al carei instalatie declanseaza incendiul.

INSTALATIA DE APA

Te-ai gandit sa-ti renovezi baia din apartament, dar ai vrea totodata sa schimbi si intreaga instalatie sanitara sau locuinta e foarte veche si trebuie refacut totul? Un instalator specialist iti va spune daca este cazul sau nu sa schimbi toata instalatia sanitara din locuinta si care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmezi.

Dupa proiectarea si dimensionarea sistemului de instalatii sanitare trebuie alese tevile potrivite pentru fiecare circuit de apa, calda sau rece, de canalizare si caldura. Acestea se aleg in functie de temperatura si presiunea apei care urmeaza sa se transporte prin ele. Sunt tevi atat pentru presiune, cat si tevi pentru scurgere.

In cazul in care trebuie sa schimbi sau sa inlocuiesti tevile de canalizare si intreaga instalatie din baie, trebuie sa tii cont de:

 • Materialul noilor tevi de canalizare ce urmeaza sa fie inlocuite
 • Diametrul tevilor, pentru o scurgere eficienta
 • Cat este de rezistent in timp, materialul din care sunt realizate
 • Cum trebuie montate tevile
 • Costurile materialelor, cu manopera si alte cheltuieli
 • Cand trebuie inlocuite sau schimbate tevile de canalizare

Tevile vechi si ruginite sunt principala cauza in aparitia problemelor la instalatia sanitara. In cazul in care sunt imbatranite, problemele pot fi si mai grave. Fie ca este vorba de instalatia de apa calda sau rece, de instalatia de termoficare sau cea de scurgere din baie sau bucatarie, semnalele pe care le transmite o instalatie cu tevi vechi de canalizare sunt urmatoarele:

 • Apa ruginita, maronie sau galbuie la robinet
 • Gust si miros ciudat al apei
 • Tevi si conducte care curg
 • Presiunea scazuta a apei
 • Schimbarea rapida a temperaturii apei
 • Pete de rugina pe rufele spalate
 • Robineti ruginiti sau blocati
 • Infundarea periodica a coloanei de scurgere

Alegerea centralei – Alegerea tipului de centrala potrivit trebuie facuta tot cu ajutorul unui specialist. Temperatura de functionare difera de la o centrala la alta, iar ea trebuie aleasa in functie de spatiul care trebuie incalzit. Pentru o centrala cu combustibil solid si un sistem de incalzire cu radiatoare, este recomandata instalatia din cupru.

Dimensionarea sistemului sanitar – Acest lucru se face in functie de numarul de persoane  care locuieste in acea casa, de suprafata pe care se desfasoara el, de debitul de apa calda si rece din acea cladire, ce urmeaza sa fie transportat.

Pozitionarea instalatiei- Instalatia sanitara se poate monta la suprafata sau ingropat, in functie de dorinta  proprietarului. In functie de acest fapt, un instalator specializat va recomanda cel mai bun sistem de tevi, care sa reziste in timp. Inginerul va proiecta sistemul sanitar si in functie de indicatiile tehnice ale constructiei.

Agentie Imobiliara Bucuresti Sector 3 MHT Advisers

Suna

Compare